Klimatsmarta företag

Utmaningen för dig som företagare är att vända problem till möjlighet. Här kan du läsa om några som gjort det:

Rederiet Mälarstaden

Rederi Mälarstaden med hemmahamn i Västerås kör sina båtar i en mycket känslig skärgårdsmiljö. För att inte störa och förstöra har de på olika sätt miljö- och klimatanpassat sin verksamhet. Går det som företaget vill kommer Elbafärjan framöver att köras på biogas.

LÄS MER

Saluhallen Slakteriet

När de stora skjutdörrarna till Saluhallen Slakteriet slås upp är det som att komma in på en myllrande marknadsplats full av aktiviteter. Dofter av blommor, nybakat bröd, choklad, fisk och ost slår emot besökaren. Det är lätt att inspireras av handlarnas entusiasm och det stora utbudet. Dessutom är det allra mesta ekologiskt och närproducerat. Här genomsyras verksamheten av miljö- och kretsloppstänkande i stort och smått.

LÄS MER

Kraftpojkarna AB

Vägen slingrar fram genom det gamla kulturlandskapet på väg till Kraftpojkarnas Energicenter mellan Västerås och Enköping. Det är här i Nykvarns hantverksby som de har flyttat in med sina solceller. Kraftpojkarna arbetar med förnybar energi och tror på solkraft som långsiktigt hållbar energikälla.

LÄS MER

SPP

På SPP är hållbarhet helt integrerat i kärnverksamheten. Det innebär att de utöver det ekonomiska även väger in sociala och miljömässiga aspekter i alla beslut som fattas inom koncernen.

LÄS MER

Bostads AB Mimer

I Västerås är Mimer den stora bostadsjätten som tar miljöfrågorna på största allvar, men med glimten i ögat och utan pekpinnar.

LÄS MER

HVF Transport AB

HVF Transport AB satsar på metandieselbilar och har hittills lyckats få ner utsläppen av koldioxid med 50-60 procent.

LÄS MER

IKEA Västerås

IKEA – ett globalt företag med rötterna i Småland – vill inspirera och göra det enkelt för kunderna att leva ett mer hållbart liv.

LÄS MER

Ica Supermarket Grytan

Ica Grytan har gjort en noggrann analys för att hitta de mest lönsamma sätten att effektivisera energiförbrukningen.

LÄS MER

Aros Congress Center Holding AB

Aros Congress Center Holding AB äger tre av Västerås fyra Svanenmärkta hotell och restauranger.

LÄS MER

Coop Fastigheter AB

När Coop Fastigheter bygger nytt är målet miljöcertifiering i den högsta divisionen, Guld, enligt det svenska
miljö- certifieringssystemet Miljöklassad byggnad.

LÄS MER

Aroseken AB

Genom energibesparingar har Aroseken AB på bara några år sparat en miljon kilowattimmar el och därmed också minskat sin klimatpåverkan.

LÄS MER

Ängsö Fisk HB

För Per Vidlund har det alltid varit en självklarhet att bedriva ett så hållbart fiske som möjligt.

LÄS MER

Peab Asfalt AB

Peab Asfalt AB har minskat sin klimat- och miljöpåverkan genom att bland annat använda sig av Eco-Paving-produkter för lågtempererad asfalt.

LÄS MER

Radscan Intervex AB

Radscan Intervex AB har minskat sin klimat- och miljöpåverkan genom att genomföra installationer för rening av och energiåtervinning ur rökgas och vätska hos kunder.

LÄS MER

Scandic Västerås

Scandic Hotels har minskat sin klimat- och miljöpåverkan genom att bland annat ha över 120 Svanenmärkta hotell och arbeta för att samtliga hotell ska vara det inom de närmaste åren.

LÄS MER

Selecta AB

Selecta AB har minskat sin klimat- och miljöpåverkan genom att bland annat leverera kaffemaskiner som är inställda med energisparfunktion, vilket sparar cirka 15 procent av energiförbrukningen.

LÄS MER

Aspholmen Fastigheter AB

Aspholmen Fastigheter prioriterar och jobbar brett med miljösatsningar. Den senaste satsningen är att installera Mellansveriges första snabbladdnings-station för elbilar i Kopparlunden.

LÄS MER

Hem till gården i Västerås AB

Hem till gården i Västerås AB har minskat sin klimat- och miljöpåverkan genom att bland annat renovera och återanvända byggmaterial från kulturhistoriskt märkta byggnader.

LÄS MER

Arver Lastbilar AB

Arver Lastbilar AB har minskat sin klimat- och miljöpåverkan genom att bland annat bygga och flytta till en ny anläggning som ligger i framkant vad gäller miljötänk.

LÄS MER

Nibble Lantbruk AB

Nibble Lantbruk bedrivs enligt synsättet att marken endast är något som förvaltas för framtida generationer, inte något som får missbrukas för egen vinning.

LÄS MER